14 mei 2021

Onboarding: Schotel jij je nieuwe collega's een magnetron- óf sterrenmaaltijd voor?

Het antwoord lijkt voor de hand liggend. Toch verkiezen veel lerende organisaties een magnetronmaaltijd boven een sterrenmaaltijd. Ofwel het verkiezen van een stoffige e-learning of standaard tool boven een unieke onboarding die je nieuwe collega's nog lang bij blijft. Is het gezegde niet: "You never get a second chance to make a good first impression"?

Waarom dan toch de makkelijkste uitweg? Tuurlijk, als het 'gedaan'-vinkje in het LMS jouw enige doel is, dan voldoet de magnetronmaaltijd. Het is makkelijk, snel en stilt de trek. Maar als je doel is om je nieuwe collega's een warm welkom te heten, hun kennis wilt laten maken met het DNA van jouw organisatie én een blijvende indruk achter te laten, moet je toch meer uit de kast halen.

Tuurlijk, als het 'gedaan'-vinkje in het LMS jouw enige doel is, dan voldoet de magnetronmaaltijd.

In dit laatste geval moet je eerst weten wie jouw nieuwe collega's zijn. Wat zijn hun wensen? Waarmee kan je ze echt verrassen? Alleen door de juiste ingrediënten, bereidingswijze en setting te combineren zet je de belevenis van een sterrenmaaltijd neer.

Voor een van Nederlands grootste supermarkten ontwikkelden wij een onboarding oplossing die kan tippen aan een sterrenmaaltijd. Samen met Jumbo Supermarkten verzamelden wij de ingrediënten, definieerden de doelen en verdiepten ons in de organisatie en de nieuwe medewerkers. Wees niet bang, geen wekenlange onderzoeken, maar juist een snelle pragmatische aanpak. Zorg dat je snel een eerste versie ontwikkelt (Proof of Concept) en laat de reacties en feedback de oplossing verbeteren. Met andere woorden, stel de maaltijd samen en laat hem proeven ('Proef' of Concept, zoals je ziet ben ik van de foute woordspelingen) net zo lang tot er een sterrenmaaltijd staat. Wees niet bang om je bestaande collega's hierbij te betrekken, want wie staat er nou niet open voor een proeverij?

Ben je op dit moment bezig met het opzetten van een onboarding programma? Bedenk dan goed of je kiest voor de snelle magnetronmaaltijd, of een sterrenmaaltijd bereid door echte chefs!

Remco van den Hout
Managing Director bij Digital Chefs | Learning Technologies


Onboarding game voor Jumbo Supermarkten

© Digital Chefs  | 
Privacyverklaring  | 
Responsible Disclosure  | 
Algemene voorwaarden