30 mei 2023

Van karaokebar tot congreszaal: Mijn terugblik op ATD 2023 in San Diego! 🇺🇸

“Next up! DJ singing Take me Home, Country Roads! Is DJ in the place? DJ? DJ?” Ik kijk om mij heen in de karaokebar in San Diego. Ik zie niemand aanstalten maken om de microfoon te pakken. De persoon die luistert naar de naam 'DJ' is waarschijnlijk al naar huis. Het is inmiddels al 01:55 uur 's nachts en de bar sluit om 02:00 uur. Zal ik…? Snel steek ik mijn hand op. “I'm DJ!”, roep ik. Ik loop naar het scherm en pak de microfoon. De muziek begint. “Almost heaven, West Virginia. Blue Ridge Mountains, Shenandoah River…”

Het is dinsdagavond. Of eigenlijk de nacht van dinsdag op woensdag. Samen met Robert en Ilona (van de ATD Lowlands delegatie) en Kacie en Tina (Amerikaanse ATD-bezoeksters, die we eerder die avond bij de 'rooftop' bar van het Marriott Hotel hebben ontmoet), zijn we terecht gekomen in karaokebar 'Werewolf' in het Gaslamp Quarter in San Diego (VS). Omdat het al bijna sluitingstijd is, mochten we geen liedjes meer aanvragen om samen te zingen. Vandaar dat ik mijn kans greep, toen ik ontdekte dat 'DJ' er niet was. Mijn 'optreden' was de hekkensluiter en alle aanwezigen zongen luidkeels mee.

Eerder die avond waren we met bijna de voltallige Lowlands delegatie (bestaande uit Nederlandse, Belgische en een paar verdwaalde Britse learning professionals) aanwezig bij het grootse ATD-netwerkfeest in het Petco Park. Hét stadion van de Major League honkbalclub 'San Diego Padres'. Hoe geweldig is dat, een feest op de grasmat van een enorm honkbalstadion! Er was voldoende te eten, een fantastische live-band (met gouden strakke broek, die stond hem goed), een heteluchtballon (ja echt waar!), de mogelijkheid om te pitchen (niet om te vertellen wat je bedrijf doet ,maar het zo hard mogelijk werpen van een honkbal-bal ⚾️), zelf proberen een homerun te slaan en als afsluiting een vuurwerkshow! Meer 'over-the-top' dan dit, kan je je bijna niet voorstellen.

Nu zijn dit natuurlijk de leuke bijvangsten als je een groot congres bezoekt als de ATD (Association for Talent Development). Het was de eerste keer dat ik de ATD bezocht. Vanuit Develhub hadden wij Robert (van Jumbo Supermarkten) en ik de mogelijkheid om deel te nemen aan de Lowlands delegatie. Onder de voortreffelijke (reis)leiding van Bob Berkman en Sofie Willox hebben we, in combinatie met een geweldig congres, een fantastische week gehad.

Er zijn vele inspirerende en interessante zaken voorbij gekomen, hierbij mijn Top 5 Key Takeaways (nee, geen afhaalmaaltijden):

1. Market fit
Een van de voornaamste redenen om de ATD te bezoeken was voor mij om te onderzoeken of onze 4 verse learning tools (Entrée, Á la Carte, Mettre en Amuse) marktwaardig zijn. Ofwel, welke vergelijkbare tools zijn er momenteel op de markt? Welke functionaliteiten bevatten ze? Hoe verschillen ze ten opzichte van ons aanbod? Welke prijsmodellen worden er gehanteerd? Ik kan je vertellen dat het na deze week voelt alsof we 'goud' in handen hebben. De buitenlandse collega's die onze producten hebben gezien waren diep onder de indruk. Ik schat de kans zeer aannemelijk in dat wij volgend jaar ook als 'exhibitor' op de EXPO van het congres staan te shinen. “America, here we come!”

2. Leadership
Na een aantal dagen elke dag 4 of 5 sessies van een uur bijgewoond te hebben, zat ik er op een ogenblik een beetje doorheen. Ik had einde dag even geen zin meer in een sessie waarbij je aan een ronde tafel zit en over diverse onderwerpen met je tafelgenoten mag sparren. Ik was op zoek naar een sessie om gewoon even achterover te hangen en te luisteren. Ongeacht het onderwerp. Ik besloot naar de keynote-sessie 'Developing Impact Players Across Your Workforce' van Liz Wiseman te gaan. Even geen sessie in de thema's 'Learning Technologies' en 'Evaluation & Measurement'. En WOW, wat ben ik blij dat ik deze sessie heb bijgewoond. De sessie ging over hoe je een team opbouwt dat zeer betrokken is, verantwoordelijkheid neemt en met vertrouwen omgaat met veranderingen en onzekerheid. Ik ontdekte tijdens deze sessie hoe 'Impact Players' (medewerkers met impact) op een hoger niveau presteren en hoe je meer van deze top professionals ontwikkelt binnen je organisatie. Daarnaast ook duidelijke do's & don'ts voor mij als manager. Kortom een 'eye opener'!

3. Evaluation & measurement
Ik heb er al eerder over geschreven: meten = weten = eten. Een van de thema's waar mijn aandacht naar uitging was 'Evaluation & measurement'. Zorg ervoor dat je op alle levels (1 t/m 5) de impact van je leeroplossingen meet. Hoe doe je dit? Tijdens sessies van o.a. Kristopher Newbauer, die een aangepaste vorm van het ADDIE framework presenteerde. Cindy Huggett, Michelle Ockers, Jack J. Phillips, Patti P. Phillips, Emma Weber, die tijdens een paneldiscussie voorbeelden deelden van 'echte' voorbeelden om de toepassing, impact én ROI (return on investment) van leeroplossingen te meten. En als kers op de taart een sessie van Will Talheimer over het evalueren middels het Learning Transfer Evaluation Model (LTEM). Na afloop nog even met Will mogen brainstormen hoe dit binnen digitale leeroplossingen te integreren. Stop al deze bevindingen in een blender en je hebt een schitterend evaluatiemodel voor digitale leeroplossingen! Samen met Robert zijn we (onder het genot van een biertje) direct aan de slag gegaan om hiervoor een blauwdruk uit te werken om de hybride Onboarding Tool die we momenteel voor Jumbo Supermarkten ontwikkelen. “Soon more!”

4. AI
Dan het buzzword van het congres: Artificial Intelligence (AI). In tegenstelling tot de vorige ATD waar er slechts 3 sessies waren over dit onderwerp, waren er dit jaar maar liefst 17 sessies (dankjewel Babet voor het delen van deze cijfers). Ik heb vele sessies mogen bijwonen en ook vele leveranciers gesproken over dit onderwerp en helaas moet ik concluderen dat ik nog niet onder de indruk was. De meeste organisaties maken minimaal gebruik van OpenAI's ChatGPT en tools als MidJourney. Alleen maar om te noemen dat ze AI gebruiken. En dan moest ik ook nog vaak vragen wat er dan met AI wordt gegenereerd, omdat dit uit de presentaties niet naar voren komt. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een groot fan van innovaties als AI. We zijn aan de Vierde Industriële Revolutie begonnen. Maar de toepassingen voor AI binnen 'leren', waren ronduit teleurstellend. Terwijl er zo veel innovatiefs te bedenken valt!

Daarover gesproken (klein zijstapje). Ons team heeft een hele gave AI toepassing ontwikkeld die we tijdens onze workshop bij het jaarcongres van Develhub op donderdag 15 juni onthullen. Mocht je naar het jaarcongres gaan, schrijf je dan zeker voor onze workshop in. Want je gaat zelf aan de slag met AI om een serious game te bouwen en direct te spelen! Voor meer informatie en kaarten, zie: https://develhub.nl/uitgelichte-events/develhub-jaarcongres-2023-nieuwegein “See you there!?”

5. General Sessions
Naast alle reguliere sessies zijn de 'General Sessions' toch wel de pareltjes van het congres. Auteur en organisatiepsycholoog Adam Grant trapte het congres af met een indrukwekkende presentatie waarin hij advies geeft over het creëren van een uitdagend netwerk, het bevorderen van psychologische veiligheid, het heroverwegen van mentaliteit op de werkvloer, 'unlearning' en 'think like a scientist'.
De volgende dag stond Priya Parker, facilitator, strategisch adviseur en auteur op de mainstage. Zij sprak in haar keynote over de kunst van het bijeenkomen en het creëren van betekenisvolle ervaringen. Ze benadrukte het belang van het opgeven van de 'ik' om deel uit te maken van het 'wij', het vormen van 'pop-up regels' voor groepsdynamiek, het herkennen van eigen conflictstijlen, het nemen van risico's voor transformatie en het regelmatig opnieuw evalueren van de behoeften van een bijeenkomst. Daarnaast kreeg ze het voor elkaar om alle 9.000 bezoekers actief mee te krijgen in een mindfulness oefening. Enorm indrukwekkend!
Als laatste keynote speaker, betrad de wereldberoemde (in Amerika…) Broadway-acteur, auteur en sing-and-songwriter Leslie Odom Jr. de main stage. Het zal vast mijn jetlag zijn geweest, zijn interview maakte weinig indruk, zijn optreden daarentegen… “WOW, that guy can sing!”

Mijn bezoek aan de ATD 2023 in San Diego was afgelopen. Wat een avontuur! Na nog een hapje gegeten te hebben met een aantal Lowlands delegatie-leden, keerde ik terug naar mijn hotel. De volgende dag haalde ik mijn huurauto op voor een bliksembezoek (van minder dan 24 uur) aan mijn oom, die ik al ruim 10 jaar niet had gezien en op 2,5 uur rijden in Palm Springs woont. Fijn om een dag met hem door te kunnen brengen. Ik had er graag langer gebleven, maar mistte mijn vrouw en twee kids (van 3 en 6) ook heel erg.

De volgende ochtend rijd ik terug naar Los Angeles om mijn directe vlucht naar Amsterdam te pakken. Tijdens mijn laatste miles zet ik nog één keer 'Take Me Home, Country Roads' van John Denver aan. Terwijl ik luidkeels mee zing, denk ik terug aan een fantastische week en de vele indrukken en inspiraties die ik meeneem naar huis. “Take Me Home, Country Roads…”


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"Zekeringstraat 17-A
1014 BM Amsterdam
+31 20 261 60 48
[email protected]
Cases
Aanpak
Nieuws
Vacatures
Contact

© Digital Chefs