3 juli 2023

Show must go on: Creëer een vlekkeloze onboarding

Er volgde een applaus. Ik maakte een buiging alvorens ik het podium afstapte. Liep langs mijn moeder, die achter de coulissen stond te kijken. En haastte mij richting het toilet om mijn buiging op het podium te herhalen terwijl ik mij aan de toiletbril vastklampte. Ik was letterlijk 'ziek' van de zenuwen.

Ieder jaar organiseerde mijn basisschool, de Boerhaave school in Voorhout, een Mini Playback Show. Ik zat in groep 1 (was 4 jaar oud) en had mij hiervoor opgegeven. Ik wilde namelijk meedoen met het nummer “D'r Zit Weer ... Onder Me Zolen” van de Leidse muziekformatie Rubberen Robbie. Of zoals wij het thuis uitspraken, 'Rubburrûh Robbie'. Bij ons thuis ging bijna elke zaterdagavond na het avondeten een van de LP's (langspeelplaten/vinyl) van Rubberen Robbie op de platenspeler en stond ik samen met mijn ouders en zusje te 'hossen' op de Leidse persiflages van bekende Nederlandstalige liedjes.

“D'r Zit Weer ... Onder Me Zolen” was mijn favoriete liedje, want ja, je bent jong en alles met poep of pies is super grappig. Dus ik ging thuis oefenen, oefenen en oefenen. Samen met mijn moeder had ik bij fopwinkel 'Paddenburg' in Leiden een plaksnor en een nep-drol 💩 gekocht. Samen met een afwasteiltje en een oud jasje 'met schoudervullingen' van mijn vader, was ik klaar voor mijn optreden!

Het was de nacht voor de Mini Playback Show en ik kon geen oog dicht doen. Ik was vreselijk zenuwachtig. Zo zenuwachtig dat ik ziek was geworden. Maar ik moest en zou dat optreden doen! Dus alleen voor het optreden ging ik samen met mijn moeder naar school toe. Lijkbleek stapte ik het podium op en deed mijn act. Na mijn tweede act, op het toilet, ging ik direct naar huis. Mijn bed in.

Later die middag kwam mijn groep 1 basisschool juf, Juf Nieta Oudshoorn, bij ons thuis langs. Ze had een 'My First Sony' cassette recorder meegenomen, want… ik had de eerste prijs gewonnen! 🏆

Hoe goed zijn jullie nieuwe medewerkers voorbereid op hun eerste werkdag/optreden?

Van de week hoorde ik helaas weer een verhaal van iemand, dat haar eerste werkdag een enorme tegenvaller was. Enorm gemotiveerd om aan de slag te mogen voor haar nieuwe werkgever kwam ze aan bij de receptie van het kantoor. Maar er was niemand aangewezen om haar te ontvangen. Dan komt ze er achter dat de trainingen voor de pre-boarding naar een verkeerd e-mailadres zijn gestuurd. En dat haar computer ook nog niet klaar is voor gebruik… Voor zo'n eerste werkdag ben je al zenuwachtig en als je (onbewust) onvoorbereid aankomt is dat de meest onaangename kennismaking met je nieuwe werkgever die je maar kan bedenken.

Om organisaties te helpen deze vervelende situaties te voorkomen, hebben wij 'Mettre' ontwikkeld. Onze Onboarding tool. Met behulp van Mettre heeft de nieuwe medewerker direct inzicht in het hele onboarding traject (inclusief tussentijdse beoordelingen en eindbeoordeling(en)), is er altijd een ervaren collega gekoppeld als 'buddy' en heb je slechts 1 omgeving om de benodigde trainingen te starten en af te ronden. Allemaal vanuit jullie eigen LMS, LXP of ieder andere tot 3-letters af te korten platform. 😉

Sounds to good to be true? Neem contact op en wij laten je, tijdens een goed voorbereide demo, zien hoe Mettre een onvergetelijke onboarding neerzet voor jullie nieuwe collega's! Een goede voorbereiding is het halve werk!


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"Zekeringstraat 17-A
1014 BM Amsterdam
+31 20 261 60 48
[email protected]
Cases
Aanpak
Nieuws
Vacatures
Contact

© Digital Chefs