6 maart 2023

Ik bakte er niets van

Sinds een aantal jaar bak ik elke week een zuurdesembrood voor de lunch op zondag. “Papa's brood”, zoals mijn kinderen het noemen. En ze zijn er gek op! Maar voordat ik het brood bakken eindelijk onder de knie had, heeft het mij heel wat tijd, oefening, frustratie en mislukte broden gekost.

Ik ben ooit in aanraking gekomen met het brood bakken door Dennis, een van mijn beste vrienden. Van hem kreeg ik ook mijn eerste recept. Ik ga je tijd besparen door niet het hele proces van zuurdesembrood bakken uit te leggen. Maar het kwam erop neer dat mijn eerste brood, na een volle week dagelijks aandacht geschonken te hebben, faliekant mislukte. Het brood was niet gerezen en niet te eten. Waarom mislukte mijn brood, terwijl die van Dennis wel lukken? Ik gebruikte immers hetzelfde recept?

Ik kon het niet loslaten en begon mij te verdiepen in het brood bakken. Na tientallen YouTube-video's te kijken en een legio recepten uit te proberen, begonnen mijn broden er steeds beter uit te zien en ook beter te smaken. Tot ik een eigen recept had samengesteld die voor mij werkte. Althans… ik ben een perfectionist, dus goed is nooit goed genoeg. Vaak zit dit mij in de weg. Maar als ik iets echt leuk vind, kan ik enorm van genieten van de zoektocht naar perfectie.

Zo ook met mijn recept. Ik maakte Excel-sheets aan met, op de komma nauwkeurig, het aantal gram van alle ingrediënten. Ik stelde formules op om het vochtgehalte van het deeg te bepalen naar aanleiding van het percentage eiwit in het meel. En veranderde elke week 1 variabel om te ontdekken waartoe dit leidde. Net zolang tot ik de perfecte verdeling van luchtzakjes had, een malse binnenkant, voldoende 'oven spring', een mooi krokant oor én knapperige blaasjes op de korst. Maar alsnog heb ik er nog lang niet genoeg tijd ingestoken om aan de '10.000-uren regel' te voldoen, haha!

De Zweedse psycholoog Karl Anders Ericsson deed onderzoek naar talentvolle pianisten, schaakspelers en violisten. Hij ontdekte dat de beste spelers rond hun twintigste zo'n 10.000 uur gerichte training hadden gehad. Zo kan iedereen een expert worden in wat hij of zij wil, zolang je maar op de juiste manier oefent. Als je maar wat aanrommelt leer je te weinig. Ik heb de calculator er op nageslagen. Dit zou betekenen dat ik met mijn 2 uur per week mijzelf over ± 93 jaar 'brood bak expert' mag noemen… So be it!

Gelukkig, voor onze klanten, zit ik inmiddels op ruim 22.500 uur ervaring op het gebied van het ontwerpen van unieke digitale leeroplossingen. 😉


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"

© Digital Chefs  | 
Privacyverklaring  | 
Responsible Disclosure  | 
Algemene voorwaarden