20 november 2023

Hoe was jouw eerste keer?

Samen met zijn grote zus loopt hij voor ons uit het schoolplein op. Zijn nog veel te grote rugzak schuift steeds langzaam van zijn kleine schouders af. Maar dat lijkt hem niets te interesseren, met een lach op het gezicht trekt hij de rugzak weer recht. We lopen door de grote gele deuren naar binnen in de richting van zijn klaslokaal. Zijn twee juffen staan al bij de deur te wachten. “Welkom Koen, wat leuk dat je er bent!”, begroeten ze hem. Koen krijgt een plekje in de kring aangewezen. Nieuwsgierig en een beetje gespannen kijkt hij om zich heen naar de andere kinderen. Als trotse ouders wensen we hem veel plezier en spreken we af nog even te zwaaien bij het raam. Bij het raam aangekomen is de les net begonnen en we zien dat Koen voorgesteld wordt aan de klas. Met een grote glimlach kijkt hij de klas in. Dan ziet hij ons staan en krijgen we even snel een 'duimpje omhoog'. Alsof hij wilt zeggen, “Het komt goed, mama en papa!”. Zijn eerste schooldag is begonnen.

Vorige week maandag was het de eerste schooldag voor mijn 4-jarige zoontje Koen. Ik kan je vertellen, als ouder heb je het er moeilijker mee dan je kind. Loslaten is lastig. Mensen willen geen verandering. Nou ja, ze willen wel veranderen, maar niets verliezen. En zo voelde het wel die maandag. Ik verloor een stukje grip op zijn ontwikkeling. Nu mag hij zichzelf in een nieuwe omgeving ontwikkelen, zonder mij. Dat wordt even wennen.

Maar is dat ook zo? Hebben ouders het er moeilijker mee dan het kind zelf? Om heel eerlijk te zijn, ik denk het niet. Hoewel hij met een glimlach op het gezicht de school binnenliep, hij een grote zus als voorbeeld heeft en wij hem al maanden vertellen hoe leuk school is, had hij die nacht onrustig geslapen. Achter die grote glimlach schuilde een onzeker en bang jongetje onwetend wat hem te wachten stond.

Cabaretier Patrick Laureij heeft in zijn voorstelling een scène waarin hij vertelt hoe het voelde om als peuter voor het eerst naar de peuterspeelzaal gebracht te worden. Zou Koen zich ook zo gevoeld hebben? Met iets minder scheldwoorden, mag ik hopen… 😉

De onzekerheid en angst om nieuwe dingen te ontdekken en ervan te leren, geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je eerste werkdag, een verjaardag waar je niemand kent, een congres of beurs waar je alleen naartoe gaat. Allemaal momenten waar de meesten zich onzeker bij voelen. Het is dan fijn om zo goed als mogelijk voorbereid te zijn. Zoals wij al maanden lang Koen aan het voorbereiden waren op de basisschool.

Als je naar trainingen, e-learning en andere digitale leeroplossingen kijkt, worden die vaak aan een medewerker opgedrongen. Ze ontvangen soms alleen een mailtje met als titel “Bevestiging deelname verplichte training <naam van de training>” en daarin een algemene tekst met een link naar de training in het LMS. Geen 'heads up' dat deze training er aankomt, geen uitleg wat de medewerker staat te wachten, geen toelichting wat je er aan hebt en of hoe het jou en je werk gaat verbeteren, ofwel geen voorbereiding. Het voelt direct als een 'moetje' en als organisatie sta je gelijk 2.0 achter.

Hoe kan het wel? Zorg voor een goede pre-boarding, ook voor losse trainingen, e-learning en digitale leeroplossingen! Leg uit aan de medewerkers waarom de training zo belangrijk is. Voor henzelf, maar ook voor de organisatie. Als het niet mogelijk is om de medewerker persoonlijk te spreken, stuur dan ruim van te voren mailtjes of berichtjes waarin je het belang van de training toelicht. Hoe meer informatie je op voorhand deelt, des te fijner de medewerker zich voelt als hij/zij aan de training begint.

Dit geldt natuurlijk helemaal voor het verwelkomen van nieuwe medewerkers. Daarom hebben wij onze onboarding-tool 'Mettre' ontwikkeld. Een digitale 'blended' leeroplossing die de nieuwe medewerker volledig inzicht én ondersteuning geeft tijdens zijn onboarding, maar ook zijn pre-boarding. Zodat hij vol vertrouwen aan zijn eerste werkdag kan beginnen!

Wil je eens sparren over de mogelijkheden? Neem contact op! Een goed begin is het halve werk.


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"Zekeringstraat 17-A
1014 BM Amsterdam
+31 20 261 60 48
[email protected]
Cases
Aanpak
Nieuws
Vacatures
Contact

© Digital Chefs