23 januari 2023

Hoe gebruiksvriendelijk zijn jullie leeroplossingen?

“Daar heb je weer zo'n vader die iedereen wilt laten weten hoe geweldig zijn kind is.”

Ja, dat klopt! Ik ben enorm trots op mijn dochter Lize (5) dat ze voor mij deze tekening voor 'papa's werk' heeft gemaakt. Maar…

…waar ik helemaal van straal is dat ze deze tekening op mijn iPad heeft gemaakt. In dezelfde app waarmee ik wekelijks de illustraties voor mijn nieuwsbrief teken.

“Weer zo'n iPad-kind”, hoor ik je denken. Niets is minder waar. Als je bedenkt dat het al veel is als onze twee kinderen 5 minuten per maand op/achter/voor/onder de iPad of telefoon zitten. Ik weet uit eigen ervaring hoe verslavend deze apparaten zijn… Tot zo ver mijn opvoedkundige tips.

Nee, ik was met stomheid geslagen dat mijn dochter na slechts 2 minuten observeren, hoe ik een illustratie maakte, zelf de Apple Pencil pakte en begon met tekenen. Ze pakte het kleuren-palet erbij, manipuleerde de tint, verzadiging & helderheid, creëerde nieuwe lagen, wisselde tussen penselen, maakte foutjes ongedaan door met twee vingers op het scherm te tappen en nog veel meer.

Wow, wow, wow! Wat een geweldig slimme…

…app!

Ja, wat dacht je dan? Dat ik mijn dochter de hemel in prijs? Als iemand maar 2 minuten nodig heeft om de basis-functionaliteit van een app onder de knie te krijgen, is dat te wijten aan een begrijpelijke interface. Sorry Lize!

Met ruim 20 jaar passie voor & ervaring met 'interface design', kan ik heel blij worden van een écht gebruiksvriendelijke interface. “Een interface is als een mop, als je hem moet uitleggen is hij slecht.”, zeg ik met regelmaat tegen onze klanten.

Hoe krijg je dan een leeroplossing gebruiksvriendelijk?

Dat heeft met ontzettend veel aspecten te maken, denk aan de juiste balans in positionering, wit-ruimte, kleurgebruik, contrast, lettertype-grootte etc, etc. Maar de belangrijkste twee vuistregels zijn:

  1. de leeroplossing nodigt uit om er mee aan de slag te willen
  2. de leeroplossing voldoet aan de verwachtingen van de eindgebruiker

Kijk, zo lastig is het dus helemaal niet. 😉 Volg deze twee vuistregels op en je hebt een gebruiksvriendelijke leeroplossing! Of… je neemt contact op met mij of mijn collega's. Laat ons een uitnodigende leeroplossing ontwerpen & ontwikkelen, die ook nog eens voldoet aan de verwachtingen van de medewerker. 💪


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"Zekeringstraat 17-A
1014 BM Amsterdam
+31 20 261 60 48
[email protected]
Cases
Aanpak
Nieuws
Vacatures
Contact

© Digital Chefs