20 februari 2023

Geloof jij in liefde op het eerste gezicht?

Lang nagedacht of ik dit wel wil delen…

…mijn guilty pleasure. Maar goed. Je leest dit nu, dus heb ik het gedeeld! 🫣

Mijn guilty pleasure is het kijken naar het tv-programma 'Married at First Sight'. Samen met mijn vrouw, onderuit gezakt op de bank, commentaar geven op de ongemakkelijke momenten van de koppels die meedoen aan dit 'experiment'. En de dag na de uitzending de meest gênante momenten evalueren met collega's op kantoor.

Voor de lezers die het tv-programma nog niet kennen. 'Married at First Sight' is een datingprogramma. Een groep 'experts' kiest kandidaten uit waarvan zij vinden dat ze perfect bij elkaar passen. Zo ver niets bijzonders. Behalve dat de stellen elkaar voor het eerst ontmoeten op hun eigen bruiloft! Ze beginnen getrouwd aan dit dating-'experiment'. Direct na de bruiloft gaan ze op huwelijksreis om elkaar beter te leren kennen en daarna gaan ze samenwonen. Je kan je goed voorstellen dat de ongemakkelijkheid ervan afspat. En dat maakt het juist zo leuk om er naar te kijken.

Zou jij hieraan mee doen als jij vrijgezel zou zijn? Of zou jij een familielid, vriend of collega hiervoor op geven? Ik zou dit zeker niet aandurven. Ook al word je door een groep 'experts' gekoppeld. Toevallig heb ik vorig jaar nog één van de experts, Patrick van Veen (gedragsbioloog), zien spreken op het Develhub Jaarcongres in de Apenheul. Daar gaf hij een indrukwekkende presentatie over het gedrag van… apen. Ja, mensen zijn net apen!

Maar zoals je je kan voorstellen zitten de 'experts' er ook wel eens naast. Zo is er dit seizoen een koppel “Martijn & Nicole”, die tijdens de huwelijksreis hoogoplopende ruzies hadden en niet eens tot het samenwonen zijn gekomen. Daarom is het ook een 'experiment'. Werkt het niet, dan worden de ringen door de koppels ingeleverd en scheiden ze (letterlijk) hun wegen.

"Oké Remco, kom maar op met dat bruggetje naar leren…" Haha, nou vooruit. Ik herhaal nog even mijn vraag van hierboven: Zou jij een familielid, vriend of collega hiervoor op geven? Nog concreter:

Zou jij een collega hiervoor op geven?

Zou jij een collega een langdurige verbintenis laten aangaan, zonder hen enige idee te geven van wat er staat te wachten? Dat lijkt mij niet toch?

Helaas gebeurt het in de praktijk wel… L&D-afdelingen (experts) die learning tools & platforms aanschaffen voor de medewerkers (collega's) van hun organisatie. Zonder de medewerkers hierbij te betrekken. Terwijl ze er een flink aantal jaren mee moeten werken. Dat is pas wat je noemt een 'experiment'. Alleen is het nu niet een kwestie van de ringen inleveren als het niet werkt…

Toch kan het ook anders! In onze aanpak hebben wij verschillende momenten waarin de medewerkers, L&D én de business samenkomen om te valideren of de digitale leeroplossing voor iedereen een 'match' is. Op deze manier creëer je bij iedereen draagvlak en voorkom je ongemakkelijkheden en frustraties bij de uitrol. Eerst daten, dan samenwonen en dan pas trouwen.

Ciao ciao!


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"Zekeringstraat 17-A
1014 BM Amsterdam
+31 20 261 60 48
[email protected]
Cases
Aanpak
Nieuws
Vacatures
Contact

© Digital Chefs