16 januari 2023

Vraag jij bij twijfel om bewijs?

Ilse (mijn vrouw) en ik besloten afgelopen Oud & Nieuw last minute nog wat vrienden en familie uit te nodigen.

Ilse had bedacht om Scroppino te maken. Een Italiaanse cocktail (officieel een spoom, tussengerecht om de smaakpapillen te neutraliseren) van citroen-sorbetijs, Prosecco en Grappa. Ter vervanging van de Grappa wordt vaak in Nederlandse recepten vodka gebruikt.

Dus ik ging op oudjaarsdag langs bij mijn twee beste vrienden Gall & Gall voor een fles vodka. Je kan je voorstellen dat ik niet de enige klant was op een dag als deze. Het was behoorlijk druk.

Ik had al snel een fles vodka gevonden. Heel kritisch was ik ook niet, want vodka is niets anders dan alcohol aangelengd met water. Hoe puurder de alcohol en zachter het water des te beter de vodka. In onze Scroppino gaat niemand een verschil proeven tussen een vodka van € 10,- of € 30,-. Je moet toch op de kleintjes letten, he! 😉

Ik wilde afrekenen. Alle andere klanten stonden keurig in de lange rij bij de kassa. Zucht, dat gaat nog even duren... Toen viel mijn oog op de zelfscan-kassa (ja die hebben ze, dat wist ik ook nog niet). Alleen maakte niemand daar gebruik van. Zou hij het misschien niet doen? Ik besloot het gewoon te proberen. En ja hoor, hij deed het gewoon en ik voelde de blikken van de langwachtende klanten in mijn rug branden. Sorry!

Na het scannen van de fles vodka begon de zelfscan-kassa te piepen en een medewerkster kwam aangelopen. “Hoe oud ben jij?”, vroeg ze gelijk. “Ik ben 40”, antwoordde ik lachend. “Kan je je legitimeren?” Ik keek haar even verbaasd aan. Ze was bloedserieus. Ik pakte braaf mijn rijbewijs. “Oh, dat had ik je niet gegeven”, antwoordde ze na het zien van mijn geboortejaar. “Vodka houd je jong”, grapte ik, maar kreeg niet het idee dat ze mijn grap begreep.

Gevleid liep ik de winkel uit. Toch mooi meegenomen zo'n compliment op de laatste dag van het jaar. 😁 En de Scroppino, die viel goed in de smaak!

Ik vind het heel goed van de medewerkster om het zekere voor het onzekere te nemen. Bij twijfel vragen om een legitimatie, waarom niet? De slijterij riskeert immers een boete van € 1.360,- als ze alcohol verkopen aan een minderjarige.

Vraag jij bij twijfel om bewijs?

Helaas zie ik in onze markt (Learning & Development) dat het weinig gebeurt. Een leverancier wordt vaak op haar blauwe ogen geloofd. Bijvoorbeeld wanneer er een tool of platform wordt aangeschaft dat gekoppeld moet worden aan bestaande software. “Alles kan!” Tot de software is aangeschaft en het blijkt ineens heel lastig te zijn of de koppeling moet nog ontwikkeld worden.

Voordat wij überhaupt beginnen met de ontwikkeling van een digitale leeroplossing, testen wij eerst de technische uitdagingen door een Proof of Concept (PoC) te maken. Zo voorkomen wij onverwachte uitdagingen tijdens de ontwikkeling (uitloop in kosten & tijd) én hebben onze klanten op voorhand bewijs dat wij leveren wat wij beloven. Heel logisch toch?

Vraag daarom aan je L&D leverancier altijd bewijs van wat er wordt beloofd, voordat je een aanschaf doet. Geen demootje van een andere klant, maar een voorbeeld met jullie content/data! Zo voorkom je teleurstelling achteraf én een leeroplossing die niet voor 100% aan de vereiste voldoet.

Wil je zelf ervaren hoe wij de ontwikkeling van een digitale leeroplossing aanpakken? Maak een afspraak met mij en ik laat je met liefde zien hoe wij het anders doen. Misschien onder het genot van een drankje? Ik heb nog een (bijna) volle fles vodka staan 😉


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"

© Digital Chefs  | 
Privacyverklaring  | 
Algemene voorwaarden