28 augustus 2023

Kan niet, kan wel! Digital Chefs Labs: In Search of Perfection 🧪

Ik haal de spin van mijn bagagedrager en stop hem in het voorvakje van mijn Eastpak rugzak. Vervolgens hang ik de rugzak over de rechterschouder terwijl ik de schuur open doe en mijn fiets achteruit tussen de fietsen van mijn ouders en zusje plaats. “Hallo?”, roep ik terwijl ik ons huis in ga, mijn rugzak op de grond neerzet en mijn jas aan de kapstok hang. “Hoi, hoe was school?”, vraagt mijn moeder vanaf zolder naar beneden, die net de was stond op te vouwen. “Goed!”, antwoord ik. Ik pak een glas, loop naar de koelkast en schenk mezelf een colaatje in. Met het colaatje in de hand plof ik op de bank, zet de TV aan, zapp naar BBC en open teletekstpagina 888 (voor de Engelse ondertiteling). Zo, net op tijd thuis om de dagelijkse kookwedstrijd 'Ready Steady Cook', gepresenteerd door chefkok Ainsley Harriott, te kijken…

Al vanaf jongs af aan ben ik gek van koken. De vrijdagavond was mijn avond om te koken voor mijn ouders en zusje. Ik vroeg mijn moeder dan om een 'Quickie Bag' (wat ook een vast onderdeel was in het Britse TV-programma 'Ready Steady Cook' ofwel een 'Mystery Box') samen te stellen aan verschillende ingrediënten die ik pas te zien kreeg op het moment dat ik aan de slag ging. Geweldig vond ik het om on-the-spot een maaltijd te bedenken en alle ingrediënten hierin te verwerken. Dit resulteerde in gekke experimenten, soms verrassend lekker, maar soms ook GFT-bak waardig, haha. Mijn ouders en zusje waren letterlijk mijn 'proefpersonen'.

Mijn fascinatie voor koken werd naar een nieuw niveau gebracht toen ik in 2004 de televisieserie 'Heston Blumenthal: In Search of Perfection' ontdekte. Driesterren Michelin-bekroonde chef-kok Heston Blumenthal, chef-kok/eigenaar van het restaurant 'The Fat Duck' in Bray (Engeland), gebruikt alles wat hij tot zijn beschikking heeft om de best mogelijke bereiding te maken. Vaak gebruikmakend van moleculaire kooktechnieken om zijn doel te bereiken. In deze televisieserie probeert hij de perfecte versie te creëren van verschillende door Britten geliefde klassieke gerechten.

In een van de afleveringen is te zien hoe Heston (ik mag Heston zeggen) op zoek gaat naar de perfecte garing van een… doperwt. In een aparte keuken van zijn restaurant, die hij zelf zijn culinaire 'laboratorium' noemt, nummert hij een stuk of 20 doperwtjes die hij steeds iets langer in kokend water houdt. Net zo lang tot hij de perfecte, op de seconden nauwkeurige, kooktijd voor een doperwtje heeft gevonden.

Ik kan wel stellen dat dit mijn valkuil, mijn persoonlijke drang naar perfectie, eerder heeft gestimuleerd dan ingeperkt. Met Digital Chefs proberen wij de 3 Michelinsterren service en kwaliteit op het gebied van digitale leertechnologieën te evenaren. Sterker nog, ook wij hebben een 'laboratorium' ingericht. Onder de naam 'Digital Chefs Labs', experimenteren wij met uitdagende technische vraagstukken van onze opdrachtgevers, de nieuwste technologieën en bedenken we nieuwe toepassingen om leren nog leuker te maken. Hieronder een kleine greep van de resultaten van 'Digital Chefs Labs':

Analoge data-overdracht
KLM - Anytime for You Performance Support App
Hoe krijg je in een paar seconden 64 bestellingen van de ene iPad naar de andere, zonder gebruik te mogen maken van Bluetooth, Internet, of elke andere digitale data-overdracht? Wij bedachten en ontwikkelden geanimeerde QR-codes.

Machine Learning voor detecteren Gevarenlabels
KLM Cargo - Co-loading Performance Support App
Welke pakketten mogen samen vervoerd worden en welke niet? Wij hebben een Machine Learning algoritme ontwikkeld om met behulp van je mobiele telefoon Gevarenlabels (Dangerous Goods) te herkennen en aan te geven of ze naast elkaar vervoerd mogen worden.

3D Game in SCORM 1.2
Jumbo FANS - The game
Wat als je een moderne 3D game wilt aanbieden vanuit je LMS, maar je LMS ondersteunt alleen maar SCORM versie 1.2 (gelanceerd in 2001 😱)? Deze uitdaging had Jumbo Supermarkten. Wij ontwikkelden een remote versie van een SCORM 1.2 pakket voor deze prijswinnende Serious Onboarding Game.

AI Content Creatie
MiseGPT - Learning Content Generation
Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) nu al een organisatie ondersteunen? Wij kozen voor het laaghangende fruit. Het bedenken, creëren en beheren van content kan, zoals je weet, veel tijd in beslag nemen. Wij ontwikkelde 'MiseGPT', een add-on op ons Management Systeem 'Mise'. MiseGPT genereert n.a.v. slechts een paar woorden een volledig onderdeel van je leeroplossing. Inclusief de benodigde vertalingen. Bijvoorbeeld een volledige klantinteractie in onze serious game Entrée. Je hoeft het nu alleen nog maar te redigeren. In deze uitlegvideo zie je MiseGPT in actie:

The Next Big Thing?
…binnenkort
Dit houden we voor nu nog even binnen de deuren van ons 'laboratorium'. Maar de resultaten zijn nu al zeer indrukwekkend. Het gaat digitaal leren een stuk leuker én effectiever maken.

Zit jij zelf met een technische uitdaging waarvan zelfs je beste leverancier zegt: “Dat kan niet.”? Daag ons uit, neem contact op en neem de 'proef' op de som! Wij bijten ons maar al te graag vast in zo'n uitdaging om het tegendeel te bewijzen. Onze opdrachtgevers kunnen het beamen: Kan niet, kan wel!


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"



Zekeringstraat 17-A
1014 BM Amsterdam
+31 20 261 60 48
[email protected]
Cases
Aanpak
Nieuws
Vacatures
Contact

© Digital Chefs