Met hoge snelheid nadert een, relatief kleine, motorboot het gigantische containerschip. Vanaf het schip wordt een touwladder uitgeworpen. Een man, met fel oranje jas en reddingsvest, klimt via de touwladder omhoog.
“Wat zouden ze toch aan het doen zijn?”, vragen wij ons af. Ik zit samen met mijn vrouw en twee kinderen op het terras van ons hotel in Vlissingen en vergapen ons aan de enorme containerschepen die op de Westerschelde richting de Vlaamse havens varen.
Als ik een beetje meer *research* had gedaan naar waar wij tijdens onze vakantie last minute een hotelkamer hadden geboekt, had ik het kunnen weten. Wij verbleven namelijk in Hotel Restaurant De Belgische Loodsensociëteit. Vanaf 1884 was dit de plek waar de 'Loodsen' samenkwamen ter bevordering van het vriendschappelijk en gezellig verkeer onderling.
Met 'Loodsen' heb ik het niet over grote scheepsloodsen, maar over specialisten die het plaatselijk vaarwater op hun duimpje kennen en kapiteins en schippers adviseren bij het navigeren. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat het schip vast komt te zitten op ondiep vaarwater of een aanvaring krijgt. De loods komt terwijl het grote schip nog vaart met een 'loodstender', snelle motorboot van de zogenaamde 'Loodswezen', aan boord.
Eenmaal aan boord gaat de loods naar de brug van het schip. Daar zal hij de officier van de wacht (kapitein of schipper) adviseren bij de navigatie op het voor hem bekende vaarwater. Het is aan de kapitein om het advies van de loods op te volgen. De kapitein blijft eindverantwoordelijk.
Hoewel de 'De Belgische Loodsensociëteit' nu een hotel en restaurant is komen de meeste loodsen na werktijd nog steeds een pintje drinken aan de bar die speciaal voor hen 24 uur geopend is.
Geweldig toch? Als Randstedeling was ik totaal niet bekend met dit eeuwenoude beroep en weet ik nu waar de uitdrukking 'Ik loods je er wel doorheen.' vandaan komt.
Had iedereen maar zo'n ervaren loods die je bijvoorbeeld door de eerste weken bij je nieuwe werkplek loodst. Zodat je niet 'vast zit' of erger nog 'een aanvaring' krijgt. 😉 Het belang van goede begeleiding, door een ervaren collega, tijdens de onboarding kan ik niet vaak genoeg benadrukken.
Met behulp van onze spik-splinter-nieuwe onboarding tool 'Mettre' sta je er nooit alleen voor. Elke nieuwe medewerker krijgt automatisch een of meerdere ervaren collega's als 'buddy' toegewezen.
Laat je nieuwe collega's niet zwemmen, ontdek de kracht van ons 'buddy-systeem'! Vraag een demo aan en wij loodsen je er graag doorheen.
Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs
📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?