KOMPAS (Leeruniek)

Learning analytics voor basisonderwijs

“Mooi hoe Digital Chefs zelf nog extra gebruikersfeedback verzamelde via onderwijsexperts uit eigen omgeving.”

– Jelte de Jongh, Founder Leeruniek

Altijd een up-to-date overzicht in de voortgang van de school, groep en leerling samen met inzichten die er echt toe doen? Met behulp van Leeruniek’s KOMPAS heeft iedereen, van leerkracht tot directeur, altijd inzicht in de (leer)ontwikkeling van het kind, de groep en de school als geheel.

Onze klant Leeruniek heeft één duidelijke visie: ieder kind verdient het best mogelijke onderwijs om zo een eerlijke kans in het leven te krijgen. Basisvaardigheden zoals taal, spelling en rekenen hebben een enorme invloed op de ontwikkeling van een kind. Ondanks de grote inspanning van basisscholen verlaat toch één op de acht kinderen de basisschool met een achterstand van twee jaar of meer. Daarom heeft Leeruniek KOMPAS ontwikkeld, een online systeem om unieke leerbehoeftes van leerlingen te signaleren, begrijpen en accommoderen. Zo kunnen onderwijzers de beste keuzes maken en wordt gepersonaliseerd leren voor ieder kind toegankelijk.

Maar hoe presenteer je nu al die complexe data in één begrijpelijk systeem? Een uitdaging waarvoor Leeruniek graag extra expertise wilde inschakelen. Daarom is Digital Chefs, met veel enthousiasme voor het product, de samenwerking aangegaan.

Tijdens wekelijkse sessies hebben wij met de specialisten van Leeruniek, bestaande uit data-analisten, leerkrachten en orthopedagogen, KOMPAS in detail geanalyseerd. Zo vormden wij beetje bij beetje een beeld van de verwachtingen en werkwijze van de onderwijzers (eindgebruikers). De conclusies van deze sessies werkten wij uit tot digitale schetsen (wireframes), die na feedback van het Leeruniekteam en de partnerscholen werden verfijnd om zo alle complexe data op begrijpelijke wijze in KOMPAS te presenteren.

Deze wireframes vormen het fundament voor de vormgeving, de User Interface. Waarbij wij aan de slag gingen met het onderzoeken van de juiste kleurcombinaties, begrijpelijke iconen en prettig leesbare lettertypes om zo tot de gewenste uitstraling te komen.

Het resultaat: Digital Chefs heeft voor KOMPAS een frisse, moderne maar bovenal gebruiksvriendelijke interface ontworpen waar onderwijzers op begrijpelijke wijze inzicht krijgen in de (leer)ontwikkeling van het kind, de groep en de school.

“Het was heel fijn samenwerken met het team van Digital Chefs. Je merkte meteen dat ze niet alleen verstand van design, maar ook van technische implementeerbaarheid in huis hebben. Mooi hoe zij zelf nog extra gebruikersfeedback verzamelde via onderwijsexperts uit eigen omgeving.”

– Jelte de Jongh, Founder Leeruniek

Onze taken:

  • User Interface (UI) Design
  • User Experience (UX) Design