16 oktober 2023

Met een broodmes het Louvre in

Ik plaats mijn rugzak op de lopende band. Langzaam schuift de rugzak de securityscanner in. Direct begint een fel oranje lamp te knipperen en klinkt er een alarm. De beveiligingsbeambte van het Louvre kijkt ons strak aan, terwijl hij mijn rugzak opent en er een pakketje van stevig opgerold keukenpapier uit haalt. Hij rolt het keukenpapier af en langzaam komt een groot broodmes tevoorschijn.

Oeps, die waren we helemaal vergeten! “Nous garderons un œil sur le couteau.” “Wij houden het mes wel in de gaten”, zegt de beambte met een glimlach op zijn gezicht. Met het schaamrood op de kaken leggen we uit dat we later die middag wilden picknicken en daarom het broodmes meegenomen hadden. “Geen probleem, wij houden het mes hier en mogen jullie na het bezoek weer ophalen. Veel plezier in het Louvre!”, stelde de beambte ons gerust.

Wij hadden, tijdens ons romantisch weekendje Parijs in 2013, niet de intentie gehad om naar het Louvre te gaan. Mocht het niet dat onze nieuwsgierigheid de overhand nam. De zaterdag voor ons bezoek hadden we een fietstocht door de stad gedaan. Onder de begeleiding van een Nederlandse gids die al jaren in Parijs woonde ontdekte wij vele verborgen plekjes van deze mooie stad. Toen we tijdens de fietstocht bij het Louvre stil hielden, vertelde ze dat op de eerste zondag van de maand bijna alle musea gratis te bezoeken zijn. Waaronder een van 's werelds grootste musea, het Louvre. Morgen was het de eerste zondag van de maand.

De tip die onze gids meegaf, die leidde tot ons bezoek aan het museum, was dat het Louvre ook een aantal minder bekende ingangen kent. Mocht het druk zijn bij de beroemde 'piramide'-ingang, neem dan de ingang bij 'Porte des Lions'. De poort van de leeuwen. Een daadwerkelijke poort met aan weerszijden twee bronzen beelden van, je raadt het al, leeuwen. Veel mensen weten niet dat deze ingang er is.

Die zondag kwamen we opnieuw langs het Louvre en zagen we de honderden meters slingerende rijen aan toeristen bij de 'piramide'-ingang van het museum. “Zou het nu echt zo zijn, dat het minder druk is bij de andere ingang?”, vroegen wij ons af. Wij liepen de poort in, langs de bronzen 'leeuwen' en kwamen uit bij een gesloten deur. Ik trok aan de deur en die ging open. Wij stapten naar binnen. Er zaten twee beveiligingsbeambten op een stoeltje bij de security scanner en bodyscan, in afwachting van bezoekers. Wij waren met stomheid geslagen. Nu konden we het niet maken om niet naar binnen te gaan.

Na ons akkefietje met het broodmes betraden wij het museum en na slechts een paar meter lopen kwamen we uit in de ruimte met het bekendste schilderij ter wereld, Leonardo da Vinci's Mona Lisa. Wij toverden een net iets bredere glimlach op ons gezicht in de wetenschap dat alle andere toeristen aanzienlijk langer én überhaupt in de rij stonden.

Toch fijn zo'n gids die je deze waardevolle tips geeft. Wij waren hier nooit achter gekomen zonder ons flink te verdiepen in de blauwdruk van het grootste museum ter wereld van maar liefst 73.000 m2!

Zo is het ook met innovatieve leertechnologieën en digitale leeroplossingen. Je hoeft je niet uren te verdiepen in de do's en don'ts van leertechnologieën, als je weet dat er ook een goede gids te vinden is. Al noemen wij onszelf geen gidsen, maar Chefs. Omdat we je ook nog helpen met het bereiden van jullie digitale leeroplossingen!

À bientôt!


Remco van den Hout
Eigenaar / Managing Director Digital Chefs


📬 Wekelijks mijn (sterke) verhalen, tips en verrassende inzichten over Learning & Development in je mail?


Abonneer je op "Aan tafel!"

© Digital Chefs  | 
Privacyverklaring  | 
Responsible Disclosure  | 
Algemene voorwaarden